• Gratis levering
  • Proefplaatsing
  • Kunst met certificaat
  • Liefde voor kunst(enaars)
  • Gratis levering
  • Proefplaatsing
  • Kunst met certificaat
  • Liefde voor kunst(enaars)

Corneille (1922-2010)

Over Guillaume Corneille van Beverloo

Jeugd en eerste tentoonstelling

Corneille, geboren als Guillaume Cornelis van Beverloo in Luik, België, was een invloedrijke Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer. Hoewel hij grotendeels autodidact was, volgde hij wel kunstcursussen aan de Amsterdamse Rijksacademie en de Academie des Beaux-Arts in Parijs. Uiteindelijk hield hij zijn eerste tentoonstelling in Groningen.

"In mijn kunst wil ik de wereld laten zien zoals ik die beleef, niet zoals die is"

Ontstaan van de naam 'Corneille'

Guillaume vond zijn eigen naam te lang, waardoor hij ervoor koos om een artiestennaam aan te nemen. Uiteindelijk koos hij voor de naam 'Corneille'. Corneille is eenvoudig en gemakkelijk te onthouden. Daarnaast had Guillaume een sterke affiniteit met de Franse cultuur en taal. Zijn artiestennaam benadrukt deze connectie en past goed bij zijn vak. Corneille betekent namelijk 'Kraai'. In verschillende culturen wordt de kraai geassocieerd met creativiteit en transformatie., wat zeker punten zijn die passen bij de werken van Corneille.

"Kunst moet emotie zijn, de kleur is het instrument dat deze emotie overbrengt."

Picasso en CoBrA

Tot 1948 werd het werk van Corneille sterk beïnvloed door Picasso. Hoewel hij in 1948 zijn eigen stijl ging opzoeken, is de inspiratie toch terug te zien in zijn werken. Een van de meest herkenbare overeenkomsten is het gebruik van levendige kleuren. In al zijn werken zijn felle kleuren terug te vinden, samen met een expressieve benadering.

Na het ontwikkelen van zijn eigen stijl richtte Corneille samen met meerdere andere kunstenaars de CoBrA-beweging op. Deze beweging was een avant-gardistische kunstbeweging die gekenmerkt werd door een spontane, experimentele benadering van kunst. Grote invloeden voor deze stijl waren primitieve kunst en kindertekeningen. Dankzij deze beweging heeft Corneille zijn naamsbekendheid gegroeid en daarmee een blijvende invloed gehad op de kunstwereld.

Verdere kenmerken van Corneille's werk zijn dynamische composities, figuratie, symbolisme en narratieve elementen.

"Ik streef naar een schilderkunst die de vreugde van het leven uitdrukt, ondanks de problemen en tragedies die er ook zijn."