• Gratis levering
  • Proefplaatsing
  • Kunst met certificaat
  • Liefde voor kunst(enaars)
  • Gratis levering
  • Proefplaatsing
  • Kunst met certificaat
  • Liefde voor kunst(enaars)

Tom Schenk

€ 2.000,00

Beschikbaar

€ 2.400,00

Beschikbaar

€ 2.400,00

Beschikbaar

€ 2.640,00

Beschikbaar

€ 2.400,00

Beschikbaar

€ 2.400,00

Beschikbaar

€ 2.400,00

Beschikbaar

€ 2.400,00

Beschikbaar

€ 2.160,00

Beschikbaar

Over Tom Schenk

Na een korte danscarrière begon hij als decorontwerper in 1976, aanvankelijk voor ballet (Jiri Kylian, William Forsythe), maar hij maakte zijn naam bij toneelgroep De Appel in Den Haag. Hij werkte voor veel belangrijke Nederlandse toneelgezelschappen o.a. Publiekstheater,  Globe,  Rotheater  en - meer recent - voor buitenlandse gezelschappen: Schaubühne Berlin, Münchener Kammerspiele, Staatsschauspiel München, Volkstheater Wien, Renaissance Theater Berlin en vele andere Europese theaters.

Tom Schenk exposeerde al die jaren veelvuldig met tekeningen en collages – al of niet gerelateerd aan theaterproducties – maar heeft zich pas sinds enkele jaren op schilderen toegelegd. Zijn eerste grote expositie (februari 2020) in de Koninklijke Schouwburg was een groot succes.

"Schilderen gaat het best als ik geen doel heb van tevoren. Een vooropgezet plan zit alleen maar in de weg. Ik moet gewoon maar beginnen en zien waarheen de verf me leidt. Op ieder moment (altijd hier en nu) kan alles veranderen. Alleen de volgende stap houdt me bezig, terwijl ik werk. Vorm en kleur vinden hun eigen weg. Er dienen zich vanzelf ook thema’s aan. Uit mijn onderbewustzijn wellicht. Vaak hebben mijn schilderijen een landschappelijk karakter maar lang niet altijd. Een veel voorkomend thema is het eenzame huis. Ik denk dat het huis als een soort ikfiguur fungeert. Het drukt wellicht iets van mijn gemoedstoestand uit. Het huis waar de ziel woont; zoiets. Het eenzame huis, soms gespiegeld, in een geestelijk landschap. Of alleen de spiegeling van het landschap. In het landschap. Spiegelingen van de ziel. Ergens in het niemandsland tussen abstract en figuratief voel ik me beter thuis dan in één van die twee uitersten. Als er al sprake is van symboliek dan is dat onbedoeld. Ja, ik laat graag het toeval toe. Ik daag het zelfs uit. Hoe kan het ooit verrassend zijn als ik me zelf niet laat verrassen."