• Gratis levering
  • Proefplaatsing
  • Kunst met certificaat
  • Liefde voor kunst(enaars)
  • Gratis levering
  • Proefplaatsing
  • Kunst met certificaat
  • Liefde voor kunst(enaars)

Anneke Peereboom

Over Anneke Peereboom

Anneke Peereboom woont en werkt in Edam. Wonen bij het water; de luchten, het licht, de golven, het stromende water, het spelen met de wind, de rietkragen, de hoeveelheid, de beweging, als inspiratie in de schilderijen te herkennen. “Er heerst luchtigheid in de schilderijen. Dat is nogal opmerkelijk, omdat de onbevangen ondertoon niet gekoppeld is aan een snelle, vlotte toets. De schilderijen die Peereboom in toonaangevende galeries exposeert, zijn het resultaat van een langdurig proces. De huid van de doeken verraadt een schildertrant die niet los gezien kan worden van veelvuldig overwegen. Schilderen, overschilderen, toevoegen, wegnemen en opnieuw nuanceren leiden uiteindelijk tot gelaagde composities waarin de worsteling met onderliggende lagen zichtbaar is gebleven.” 

Steeds weer zetten de schilderijen van Anneke aan tot een zoektocht naar begrijpen en herkennen. De wonderlijke schoonheid en compositie belonen de aandachtige toeschouwer. 

Zeventiger jaren de Rietveld Academie; grafisch ontwerpen. Later volgen de lerarenopleiding tekenen en schilderen en ’s avonds de Rijksacademie. Het palet aan opleidingen wordt in 1999 gecompleteerd met een succesvol afgesloten Masterstudie in Art en Culture. Een samenwerking van de Universiteiten van Leicester UK, Academie Tilburg NL en Academia Granada Es. Het onderwerp van de masterstudie: “Het raadsel van de verstaanbaarheid” wordt vastgelegd in 12 schilderijen met ondersteunende mediapresentatie. ”Bij het tot stand komen van deze schilderijen maak ik in versterkte mate gebruik van mijn persoonlijke handschrift.” Letters, cijfers, sjablonen en niet te benoemen beelden strijden om aandacht. Graffiti? De beelden worden ontdaan van hun herkenbaarheid en krijgen een nieuwe betekenis op een ander niveau. 

Belangrijk gebeuren:
 Tien jaar grafisch ontwerpen voor magazines als Vrij Nederland, Opzij, Avenue en Cosmopolitan en schilderen.
Rond 1990 komt de erkenning als kunstschilder, 1993 Art Bent; professionele vrouwelijke kunstenaars in de kunst business, 1996 mede-eigenaar van de Amsterdamse galerie Stagione d’Arte. 1997 Leven en werken in Barcelona, waar de mediterrane cultuurstad een belangrijke invloed heeft op de schilderijen.
 2000: wonen en werken in Frankrijk.
 Vanaf 2010 weer terug in Amsterdam en nu in Edam, met een prachtig atelier in de tuin.